Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Наръчник за Избиране на Климатик През 2023

30.12.2022

Вероятно всеки ще се съгласи - изборът на климатик е задача с повишена трудност. Човек буквално може да се изгуби измежду десетките марки, различните типове климатици и множеството характеристики на отделните модели. И това без да броим влиянието върху избора, което оказват спецификите на помещението, в което ще бъде монтиран съответният климатик. При климатиците, както и при всяка друга технология, важи правилото, че няма перфектно решение, има само достатъчно добро такова за специфичните Ви нужди. Ето какво трябва да се има предвид, когато избирате климатик.

1. За какъв тип помещение търсите климатик?

От значение е дали климатикът ще се използва в домашни условия или е за офис, магазин, промишлено помещение, или дори склад. Не само типът помещение оказва влияние, но и неговата форма, наличието и разположението на врати и прозорци, и много други детайли, които ще разгледаме подробно по-надолу.

2. Колко мощен климатик ви трябва?

Квадратурата и кубатурата на помещението, в което ще се използва климатика, са от ключово значение при избора на модел. Спрямо големината на стаята може ориентировъчно да прецените климатик с каква мощност да изберете. Капацитетът на работа на климатика се измерва в киловати (kW) или британски топлинни единици (BTU), като се смята, че за 1м³ са нужни 0,04 kW.

Пример: ако избирате климатик за помещение с големина 50 кв.м и височина на тавана 2,6 м, съответно 130м³ , то на Вас ще ви е необходим климатик с мощност 5,2 kW.

В примера се използва стандартна височина на тавана, но всеки случай е различен. Ако височината на помещението е по-голяма, то за същата квадратура ще е необходим по-мощен климатик.

А ето как се преизчисляват киловатите в BTU, защото често пъти именно така ще срещнете отбелязана мощността на климатика:

Таблица с мощности на климатика за кубически метър

Изчисленията за мощност са приблизителни, защото върху крайния резултат оказват влияние още голямо разнообразие от особености, както ще се уверите от следващите редове.

3. Какви са особеностите на помещението, в което ще бъде монтиран климатикът?

Както вече споменахме, не само типа и големината на помещението оказват влияние върху избора на климатик. От съществено значение са също и:

  • колко врати и прозорци има;
  • какъв е видът на дограмата и стъклопакета в помещението;
  • ако става въпрос за използване в домашни условия, дали това ще е къща или апартамент;
  • какви са особеностите на помещението: изложение, какво е предназначението (хол, спалня, друго), на кой етаж се намира, какъв вид е (мезонет, мансарда, друга особеност), какво е строителството (тухлено, панелно);
  • изолирано ли е помещението (стени, таван), какъв вид изолация се използва и с каква дебелина е тя;
  • има ли други ел. уреди в стаята и какви са те.

Освен кубатурата, при избора на климатик важно място заемат изчисленията на топлинните загуби през зимата и топлинните печалби през лятото, които са свързани с ориентацията на външните стени, разположението и големината на прозорците, наличието или липсата на топлоизолация, вида на прозорците, както и пребиваващите хора, уреди и всички други фактори изброени по-горе. Затова е важно тези точки да се имат предвид, когато избираме климатик.

4. Дали ще използвате климатика за охлаждане, за отопление или и двете

Работата, която желаете техниката да извършва, също ще повлияе на крайния избор. Някои модели климатици са по-подходящи за работа единствено през лятото, докато други могат да работят пълноценно целогодишно. Естествено цените на вторият тип климатици са по-високи.

5. Каква марка климатик да изберете?

От гледна точка на цена, качество и надеждност на марката, можем да разделим производителите на климатици в три условни категории:

  • Висок клас - тук влизат високотехнологичните японски производители на климатици като Mitsubishi, Daikin, Fujitsu, Fuji Electric и др. Те имат отлични потребителски характеристики и модерни системи за защита и самодиагностика. Климатиците от тази група са сравнително скъпи, но предлагат най-много за цената си, както от гледна точка на енергийна ефективност, така и откъм допълнителна функционалност.
  • Среден клас - тук ще срещнете популярни японски, китайски и корейски производители на климатици като Fujitsu General, LG, Panasonic, Hitachi, Sanyo и др. В сравнение с предходната група, тези климатици са с малко по-занижени параметри, по-малко екстри, както и някои други не особено важни различия. Средният клас климатици предлага достатъчна надеждност и добро съотношение между цена и качество, което ги прави предпочитани от потребителите със стриктен бюджет, които не търсят “най-доброто на пазара”.
  • Нисък клас - тук ще срещнете представители на китайски, корейски и европейски производители като Midea, Gree, Samsung, Haier, Treo и др. В тази група се забелязва огромно разнообразие от продукти с различно качество и цена, които могат да варират силно. “Бюджетната група” все пак може да предложи задоволителен избор при ограничен бюджет, но това става за сметка на допълнителни функции и екстри, които пък някои потребители могат да считат за важни. Такива функции са например безшумната работа, която рядко се среща при климатиците в тази група, защита от неправилна експлоатация и много др.

Важно е да се знае, че на българския пазар непрекъснато се появява някоя нова марка климатик и то такава, каквато няма никъде другаде по света. Това са така наречените марки - стикери, произведени в недобри китайски заводи, от изключително евтини материали. Те на практика са еднакви, но под различни имена. Работата им не е достатъчно ефективна, а понякога може да са спестени съществени компоненти, без които той не е особено надежден и е възможно да не успее да ви стопли през зимата. Преценете сами дали си заслужава да дадете стотици левове за такъв не особено добър климатик.

6. От къде е най-добре да закупите климатика?

Част от хората избират да “играят на сигурно”, закупувайки климатик от доказала се на пазара марка. Това само по себе си е добра стратегия, но също така е важно и от кой търговец я купувате. В този смисъл, закупуването от неспециализирани магазини, които продават всякаква електроника не е добра идея, защото те най-вероятно няма да Ви предложат достатъчно качествен монтаж и последващо обслужване и сервиз. Целта на тези вериги е генерирането на високи обеми на продажбите, а не толкова качество на обслужването. Затова като правило е добре да се насочите към специализирани търговци като Феникс Клима, които освен продажба на климатици, извършват и съпътстващи услуги от типа на безплатен оглед и консултация при закупуването, доставка и монтаж на климатик, поддръжка и сервиз. Така, освен че ще закупите оптималния за Вашите нужди климатик, впоследствие ще можете да се възползвате и от допълнителните услуги, свързани с обслужването на такава техника в гаранционния и извънгаранционния период.

7. Други въпроси, на които трябва да си отговорите

  • Каква е желаната температура, която климатикът трябва да поддържа в помещението?
  • До какви външни температури ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане?
  • Сплит или мултисплит климатична система ще изберете?
    При сплит системата имате едно външно и едно вътрешно тяло, което я прави изключително подходяща за работа в едно помещение. Мултисплит системите се състоят от едно външно тяло и няколко вътрешни, заради което те са предпочитания вариант за работа в повече стаи когато възможностите за монтаж на външни тела са ограничени.
  • Каква енергийна ефективност на климатика би Ви удовлетворила?
    Още една от важните характеристики при избора на климатик, която ще окаже влияние върху крайните ви сметки за електричество впоследствие. Колкото е по-висока енергийната ефективност на климатика, толкова по-добре в дългосрочен план. А инверторните климатици се отличават именно със своята енергоспестяемост, като те спомагат за намаляване на разходите за електричество с 30% до 50%.
    Още по-добър вариант са моделите в категория хиперинверторни климатици, при които средният разход за електроенергия е сведен до минимални стойности (при повечето модели). Да, първоначално такъв тип климатична система ще ви излезе доста по-скъпо, но в дългосрочен план това е един от най-добрите продукти на пазара, заради високата им ефективност в комбинация с ниски разходи на електроенергия.
  • Какви екстри желаете вашият климатик да има?
    Различните модели климатици идват с различна функционалност и вие трябва да прецените кои от тях са ви необходими и без кои бихте могли да минете. Функциите варират от регулиране на влажността в помещението, до безшумна работа, пречистване на въздуха, както и много други.

8. Какъв е бюджетът Ви за покупка на климатик и включва ли той монтаж?

Това е най-важният въпрос, на който трябва да си отговорите преди да изберете климатик, но и такъв, който се явява препъникамък за повечето хора. Затова и е на последно място в нашия списък. Често пъти закупуването на евтин климатик ни идва много по-скъпо в дългосрочен план и затова балансът между цена, качество и надеждност е от значение, когато избираме климатик.

Заключение

Можем да обобщим, че когато се избира климатик е добре това да стане от професионалист, който ще дойде да направи оглед и да прецени възможно най-точно какво ще ви свърши работа. Просто хората, които са в индустрията са наясно с подводните камъни при избора на климатик и ще могат да преценят кое ще работи за вашите специфичните нужди, като едновременно с това се вписва и в наличния ви бюджет.

Ако не сте уверени в знанията си за избор на климатик, винаги можете да разчитате на специалистите от Феникс Клима - ние ще ви консултираме безплатно.

Разгледайте също:

Как да използваме климатика през зимата

Как да използваме климатика през лятото

Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик

Как климатикът работи най-икономично