Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Какъв климатик да изберем?

18.03.2019

Различните модели от всяка марка са с различна мощност, която се избира в зависимост от обема на помещението. Освен кубатурата, при избора на климатик важно място заемат изчисленията на топлинните загуби през зимата и топлинните печалби през лятото, които са свързани с ориентацията на външните стени, разположението и големината на прозорците, наличието или липсата на топлоизолация, вида на прозорците, както и пребиваващите хора, уреди и други фактори.

По-скъпите модели климатици имат усъвършенствани филтриращи системи за въздуха, доста по-тихи, икономични и с по-големи възможности за отопление при много ниски температури на околната среда. По-евтините системи консумират повече ток и комфорта, който създават не е толкова добър.

За марката климатична техника бих Ви препоръчала  Mitsubishi Electric. Повечето модели са в клас „А” от скалата за енергийна ефективност, като за домашни условия особено подходящи са тези от серията FH. Те са разработени за постигане на перфектно балансиран продукт с висока енергийна ефективност и в същото време - изключително безшумен. Сензорът I-See, plasma-Duo и другите нови функции издигат комфорта до непознати висоти.

С последните инверторни технологии енергийната ефективност в режими охлаждане и отопление е подобрена с около 20% в сравнение с предишни модели. И двата коефициента на трансформация, които представят съотношението между отдадена и консумирана мощност, EER /в режим на охлаждане/ и COP /в режим на отопление/, имат стойности над 5.0. Това допринася за намалението на енергийната консумация.

Монтираният в климатика плазмен електрод генерира озон и плазма и с помощта на двата специални филтъра  въздухът се пречиства от миризми, бактерии, полени и други алергени. Моделът MSZ-FH има функция „Борба с плесента”, която подтиска растежа на спорите на плесента. I-see сензорът автоматично проверява температурата на пода в обхват от 150°, за да осигури достатъчен комфорт на обитателя.

Интерес представляват и новите подови инвертори на Mitsubishi, които се отличават с елегантен дизайн и оптимално разпределение на въздуха посредством горни и долни изходи. В режим на отопление топлият въздух умело се задържа на нивото на пода. Формата на тялото е компактна като цяло и размерът е идеален за всекидневни, спални, мансарди и др. При този модел катехиновия филтър с дезодориращ ефект е допълнен с антиалергичен ензимен филтър, който елиминира алергените и бактериите и има антивирусен ефект, осигурявайки по-чист и здравословен въздушен поток.

Важно е да се знае, че на българския пазар непрекъснато са появява някоя нова марка климатик и то такава, каквато няма никъде другаде по света. Това са така наречените марки - стикери, произведени в недобри китайски заводи, от изключително евтини материали. Те на практика са еднакви, но под различни имена. Работата им е неефективна, понякога са спестени съществени компоненти, без които той не е нищо друго освен обикновен вентилатор, така че няма как да ви стопли през зимата. Преценете сами дали си заслужава да дадете стотици левове за вентилатор. Моят съвет към Вас е при избора на климатик да се обърнете към специалист, който точно ще определи какви са нужните параметри за конкретния случай и ще ви консултира за да направите една разумна инвестиция във Вашия дом.