Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как климатикът работи най-икономично

климатик икономично
17.01.2023

Независимо от модела климатик, на който разчитате, истината е, че разходът зависи от това как устройството се използва. В тази статия ще разгледаме какво можете да направите за да гарантирате максимална ефективност, а същевременно да намалите консумацията на енергия. Ще отговорим на въпроса как работи най-икономично климатика.

Настройка и използване на климатика

Климатикът обикновено работи най-ефективно и консумира по-малко енергия, когато се използва за охлаждане на пространство до умерена температура, вместо да се опитва да го охлади до прекалено ниска температура. Настройването на термостата на по-висока температура, като например 25℃, може да помогне за намаляване на консумацията на енергия.

Но ето какво е добре да знаете когато става въпрос за настройване на климатика през зимата и лятото ако целта е да постигнете максимална икономичност.

През зимните месеци

Качеството на един климатик става видимо основно през зимните месеци, когато отоплението на помещението е истинско предизвикателство. Истината е, че повечето климатици са в състояние да се справят успешно с охлаждането на дома Ви, но за ефективно отопление са нужни определени качества.

Когато става въпрос за търсене на ефективно отопление с климатик е важно да отбележим, че основното правило е той да не се изключва. При изключване, климатикът се нуждае от далеч повече енергия, за да може успешно да навакса температурната разлика. Ако имате инверторен климатик, то устройството работи на принципа на разпределение на мощността, когато е необходимо. При постоянен включен режим, климатикът изразходва енергия единствено за поддръжката на зададената температура, което означава по-нисък разход на енергия.

Ако пък не искате климатикът да работи по цял ден и да поддържа високи температури, докато Ви няма, то тогава можете да намалите зададената температура и да го оставите на включен режим. По този начин затоплянето до желаната температура ще се случи много по-бързо, а устройството няма да се нуждае от голямо количество енергия, за да навакса разликата в температурите.

Този метод на употреба може да Ви донесе над 30% спестяване на електричество. Препоръчителната температурна настройка за зимния период е между 22℃ и 25℃. В часовете, в които не сте в жилището, можете да настоите климатика с до 5 градуса надолу за поддържане на температурата. Силно нежелателно е да включвате климатика на 30℃ защото това означава непрекъсната работа и консумация на много енергия, което неизбежно ще се отрази в сметките Ви за ток.

През летните месеци

От друга страна, когато става въпрос за охлаждане с климатик през летните месеци, препоръчителните температури са 25℃ - 26℃. Желателно е да се избягват резките температурни разлики между външната и вътрешната температура. Те биха могли да се превърнат в сериозен проблем за хората със сърдечни заболявания, но и да причинят дискомфорт.

Важно е да се отбележи, че 24℃ в режим на отопление не са равни на 24℃ в режим на охлаждане. Това е популярно грешно разбиране, което кара много хора да настройват климатиците си през лятото на екстремни температури като 19℃.

Можете да намалите консумацията на енергия през лятото и като използвате климатика през най-хладните части на деня, като рано сутрин или късно вечер, вместо през най-горещите часове на деня. Освен това, затварянето на прозорци и врати и използването на завеси и щори за блокиране на пряката слънчева светлина може да помогне за поддържане на по-стабилна вътрешна температура и намаляване на натоварването на климатика.

Редовна поддръжка

Редовната поддръжка на климатика е друга важна точка, която трябва да засегнем, ако говорим за постигане на максимална ефективност, тъй като осигурява:

  • Чисти намотки и филтри: Замърсените намотки и филтри могат да намалят ефективността на климатика и да го накарат да работи по-усилено за охлаждане на въздуха.
  • Подходящо ниво на хладилния агент: Хладилният агент е отговорен за абсорбирането и отделянето на топлина. Ако нивото на хладилния агент е ниско, климатикът ще трябва да работи повече, за да охлади въздуха, което води до повишена консумация на енергия.
  • Правилно работещ термостат: Климатик, който се управлява от неправилно работещ термостат, може да работи по-дълго от необходимото, увеличавайки консумацията на енергия.
  • Смазване на движещи се части: Подвижните части на климатика могат да се износят и да създадат триене, което може да доведе до повишена консумация на енергия. Смазването на тези части може да намали триенето и да помогне на устройството да работи по-ефективно.

Редовната поддръжка също може да помогне за идентифициране и отстраняване на потенциални проблеми, преди да се превърнат в големи проблеми, което може да доведе до скъпи ремонти и увеличено потребление на енергия в дългосрочен план.

Имайки тези фактори предвид, Вие можете да редуцирате консумацията на енергия през летните и зимните месеци и да позволите на климатика да работи в най-икономичния си вариант.

Разгледайте също:

Как да използваме климатика през зимата

Как да изберем климатик

Как да използваме климатика през лятото

Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик