Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик

21.12.2022

Когато става въпрос за регулиране на температурата на въздуха във вашия дом, съвсем естествено е да търсите решение, което е ефективно, екологично и рентабилно. Климатик, който може да предостави всички тези ползи ще осигури на вас и вашите близки необходимия комфорт и ще ви позволи да се насладите на чист и качествен въздух, а същевременно да се възползвате от икономично решение.

Климатиците с инверторна технология бързо се превръщат в предпочитана опция за собствениците на жилища днес, поради своята енергийна ефективност и по-тиха работа. Но същевременно, на пазара има и богат избор от хиперинверторни климатици, които също предоставят различни предимства.

За да направите правилния избор относно инверторен или хиперинверторен климатик е необходимо да сте добре запознати и с двете алтернативи. В тази статия ще ви запознаем с основните разлики между инверторен и хиперинверторен климатик.

Инверторни климатици

Инверторният климатик използва микропроцесори, за да контролира скоростта на своя компресорен двигател, за да може да предостави необходимите нива на мощност. След като температурата в стаята е достигнала желаното ниво, инверторният климатик намалява скоростта на двигателя, за да намали разхода на енергия и същевременно да продължи да поддържа желаната температура.

За да обясним по-добре начина на работа на инверторен климатик можем да дадем пример с автопилотната опция при автомобилите. Когато се движите по магистралата е достатъчно да настроите вашия круиз контрол да поддържа постоянна скорост. Използвайки електронна система, круиз контролът регулира подаването на газ, леко ускорявайки или забавяйки скоростта, въз основа на наклона на пътя. По този начин се гарантира, че няма рискове от преминаване над или под зададената от вас скорост. Методът е чудесен за спестяване на гориво, а удобството му не може да бъде оборено. Същото важи и за инверторната технология.
Освен ефективността от финансова гледна точка, инверторните климатици са по-щадящи за околната среда и са чудесен избор както за малки, така и за големи помещения.

Хиперинверторни климатици

Хиперинверторните климатици, от друга страна, са изключително висок клас климатична техника. Наименованието е търговско и принадлежи на Mitsubishi Heavy Industries, но терминът “хиперинверторни климатици” бързо се популяризира, особено сред българските потребители. Това е най-иновативната гама климатични предложения на японския производител, която се отличава с първокласно качество.

Хиперинверторните климатици са създадени за потребители, които искат да отопляват и охлаждат своите помещения с максимална икономичност на енергия, при максимален комфорт. Тези климатични системи осигуряват прецизна и ефективната функция на компресора и успешно проследяват промените в температурата в помещението, както и промените във външната температура. Това позволява на потребителите да се насладят на желания ефект. Системата е напълно способна да изчисли и осигури необходимото количество студ или топлина за достигането на оптимален комфорт в помещението.

Отличителното при хиперинверторните климатични системи е това, че първоначалната инвестиция е сравнително по-висока. Въпреки това, по-ниската консумация на електричество и значително по-ниските месечни сметки за ток я компенсират многократно.

Хиперинверторните климатици предоставят впечатляваща енергийна ефективност и най-високите сезонни коефициенти на охлаждане и отопление. Освен това, техните основни предимства включват:

  • Мигновена и безпроблемна работа
  • Стилен външен вид
  • Ниски нива на шум по време на работа
  • Осигуряване на здравословна и чиста среда
  • Високи нива на устойчивост на екстремни климатични условия
  • Лесно управление

Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик?

Когато разглеждаме инверторни и хиперинверторни климатици, има няколко разлики, които си струва да отбележим. На първо място, двете системи се различават по енергийна ефективност. Благодарение на тази разлика, хиперинверторният климатик би могъл да осигури икономия между 10 и 40 % в сравнение с инверторния. Струва си да отбележим, че тези проценти зависят и от моделите, които биват сравнявани, както и от начина, по който се използват.

Ако сравним инверторните климатици с конвенционалните, те са далеч по-икономични поради начина на управление на компресора. Но при сравнение с хиперинверторни, инверторните остават на второ място. Освен това, при хиперинверторните климатици основния плюс е, че те замръзват много трудно. Това им позволява да осигурят надеждни резултати през целия зимен сезон, независимо от ниските температури. Тук разликата между инверторните и хиперинверторните климатици е, че инверторните системи замръзват при определена температура на замръзване, която е доста по-висока от тази на хиперинверторните.

Направете правилния избор

Правилният избор между инверторен или хиперинверторен климатик зависи от няколко фактора. На първо място, вземете предвид начина, по който планирате на използвате климатика. Помислете и за вашия бюджет и изчислете икономията, която двата варианта биха донесли. Надяваме се, че тази статия ще ви бъде полезна при вземането на решение и ще ви позволи да сте по-компетентни относно различните климатични системи.

Разгледайте също:

Как да използваме климатика през зимата

Как да изберем климатик

Как да използваме климатика през лятото

Как климатикът работи най-икономично