Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как да използваме климатика през лятото

климатика през лятото
30.01.2023

През летните месеци комфортът ни лесно може да бъде нарушен от високите температури. Именно затова климатиците през лятото са се превърнали в неизбежна част от ежедневието. Но използването на климатик през лятото не е същото като използването му през зимата. За да можете да се насладите на максимална ефективност, приятна температура, а същевременно минимални разходи е добре да сте запознати с особеностите при използването на климатик през лятото.

В тази статия ще отговорим на някои от най-популярните въпроси относно използването на климатик през лятото.

Как работи климатикът през лятото?

През летните месеци, климатикът работи, като отнема топлината от въздуха вътре в сградата или помещението и я пренася навън. Основните компоненти на климатика включват компресор, кондензатор, изпарител и хладилен агент. През лятото климатикът изтегля горещ и влажен въздух от вътрешността на сградата през обратните въздуховоди. След това горещият въздух преминава през намотките на изпарителя, които съдържат хладилен агент.

Хладилният агент абсорбира топлината от въздуха, като го кара да се изпарява и охлажда. След това охладеният въздух циркулира обратно в сградата през каналите за подаване на въздух, докато хладилният агент, вече под формата на пара, се изпомпва към външния модул, където компресорът го компресира, което го превръща в горещ и под високо налягане. След това горещият хладилен агент преминава през серпентините на кондензатора, където освобождава топлината на външния въздух, карайки хладилния агент отново да се охлади и да премине под ниско налягане. Този процес се повтаря отново и отново, поддържайки вътрешността на сградата или дома Ви хладна и комфортна през лятото.

Но какво означава всичко това за разходите на енергия през летните месеци? Колко ток харчи климатикът през лятото?

Колко харчи климатик през лятото?

Интересното при климатиците е, че на един климатик му е нужна повече енергия в режим на отопление, отколкото в режим на охлаждане. С други думи, проверката на качеството на климатика се прави въз основа на качествата му през зимните месеци. Повечето климатици се справят добре в летните месеци, когато целта е помещението да се охлади. Но много климатици не могат да предложат същия капацитет през зимния сезон.

За да разберем колко харчи един климатик през летния сезон е добре да вникнем в дълбочина и да разгледаме колко ток е необходим за успешното отопление на помещение през зимата.

В идеалния случай, за помещение с размери около 20 кв.м, са необходими приблизително 3kW за отопление, при външна температура около -7 °C. Това е ориентировъчната консумация на ток, в ситуации, в които са налични благоприятни условия и не съществуват значителни топлозагуби. Иначе казано, климатик с мощност 12 000 BTU, среден клас А+, който за отдаване 4 kW, средно консумира 1 kW, ще харчи под един киловат на час за такъв тип помещение няколко часа, докато успешно достигне желаната температура. След постигането на зададената температура, климатикът ще консумира минимума си за поддържането на температурата.

Този минимум може да е различен за различните модели, но средно става въпрос за консумация на енергия под половин киловат. Хиперинверторните климатици се отличават с това, че са клас А+++ и съотношението между отдавана и консумирана енергия стига 5 към 1. В този случай, минималната консумация е под 300 W на час.

Като сравнение, ако цената на тока е около 0.20 лв./kWh, а разходът за отоплителния сезон на конкретен модел климатик е 137 лева през зимата, то през летния сезон консумацията ще бъде около 28 лева.

На колко градуса трябва да е климатика през лятото?

Но на колко градуса е добре да зададем климатика през лятото? Истината е, че всеки човек има различна предпочитаема температура на комфорт. Въпреки това, има препоръчителните стойности за настройка на климатик, за да може да се постигне максимална ефективност и балансиран разход на енергия.

Препоръчителните стойности на настройка на климатик са 24°C през лятото и 23-25°C през зимата. Всеки градус е от значение за консумацията, а за да постигнете минимална консумация е желателно да се придържате към тези градуси.

Разгледайте също:

Как да използваме климатика през зимата

Как да изберем климатик

Как климатик работи най-икономично

Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик