Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как да използваме климатика през зимата

16.11.2022

Студените зимните месеци могат да бъдат изключително неприятни ако не успеем да осигурим подходяща температура у дома или офиса. За щастие, в днешно време можем да разчитаме на различни видове климатици за отопление и да се наслаждаваме безпроблемно на топлина и уют.

Въпреки това, истината е, че зимата не е никак лесен сезон за климатиците. Докато тяхната функция е съвсем стандартна през летните месеци, студените дни и нощи изискват повече внимание. За да извлечем максимална полза от климатика и да осигурим неговата дълготрайност е задължително да бъдем добре запознати с неговата работа през зимния сезон.

В тази статия ще разгледаме темата как да използваме климатика през зимата и ще отговорим на някои популярни въпроси. Ще поясним на колко градуса трябва да работи климатикът през зимата, как да го настроим, колко ток харчи и други.

На колко градуса трябва да работи климатика през зимата

Един от най-често срещаните въпроси е свързан с това на колко градуса трябва да духа климатикът на топло. Ако не сте сигурни на колко градуса да е климатикът през зимата, то тук ще намерите правилните отговори.

Това на колко градуса държите климатика през зимата е различно за всеки, тъй като е пряко свързано с предпочитания и зона на комфорт. Докато някои хора предпочитат климатикът зимата да функционира на около 20 градуса, други избират по-високите температури и настройват устройството на 25 градуса или повече. Но преди да изберете правилната температура е желателно да разгледаме и как тя би повлияла на климатика.

Подобно на други домашни уреди, климатиците също имат минимален праг за работа. Когато се намират под този праг, те не биха могли да извършат работата си пълноценно и да са достатъчно ефективни. Този минимален праг на работна температура съществува за всички климатици, без значение от тяхната марка, модел или тип.

Съветът на повечето производители е да не се използва променлив ток, когато външната температура падне под 15 ℃. Пускането на климатика под 15 ℃ ще накара хладилния агент да се държи по различен начин, a това означава, че климатикът няма да работи по предназначение ако е зададен автоматичен режим.

Ако трябва да отговорим накратко на въпроса на колко градуса да държите климатика през зимата, то съветът е да го използвате между 18 и 20 градуса за отопление през зимата в автоматичен режим. Това се счита за най-оптималната температура, когато става въпрос за живеене в умерен климат.

Тази препоръка се базира на това, че климатиците трябва да работят повече през зимата, за да осигурят желаната топлина и да се преборят със суровия климат. Това води до увеличаване консумацията на електричество за постигане на желаната температура, както и износване на системата в някои случаи.

Колко ток харчи климатик през зимата

Много хора си задават въпроса какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата. Отговорът е важен, тъй като играе ключова роля във формирането на общите разходи за ток в едно домакинство.

Консумацията на ток при климатиците през зимата зависи от редица фактори. От голямо значение е вида климатик. Например, инверторните климатици се считат за най-ефективните от гледа точка на консумация на електроенергия през зимния сезон. Също така, важно е да отбележим, че настройките, при които климатикът работи също казват влияние. Например, използването на климатик през зимата в режим HEAT и COLD ще доведат до различна консумация на ток. Препоръчително е да изберете режим HEAT за намаляване на разхода на енергия. Същевременно, изборът на температура също променя крайната консумация.

Например, някои от по-икономичните инверторни климатици консумират 0.50 кW в режим на отопление. Други видове климатици достигат до 1.00 kW. При избор на климатик, на който планирате да разчитате и зимата, е важно да проучите в детайл консумацията на ток при различни режими на работа. Това ще Ви позволи да имате адекватни очаквания относно разходите Ви през студените месеци.

Какво е режим дефрост?

Когато разглеждаме темата за това как да настроим климатика през зимата е неизбежно да споменем и режима дефрост.

Режимът дефрост или режимът на размразяване е, влиза в роля тогава, когато температурите навън са изключително ниски и външното тяло на климатика е твърде студено. Това понякога води до това намотката да се покрие с лед. В тези условия, устройството не може да работи и е необходимо да размрази леда, преди да продължи да осигурява желаната температура.

Но как можете да разберете дали вашият климатик е в режим на размразяване?

За да се размрази външното тяло е задължително да се случат няколко неща. На първо място, вътрешното тяло трябва да спре да издухва въздух. В зависимост от марката на контролера, на климатика ще се появи индикация за цикъла на размразяване. Често процесът по размразяване е съпроводен със свистящ шум от външното тяло, тъй като външните вентилатори ще стартират и спират неравномерно. В резултат, ледът на външното тяло на климатика ще се стопи и ще падне.

Често, около външното тяло се образува и голяма локва вода. Често срещана е и появата на пара във външното тяло, която понякога изглежда като дим. Всички тези процеси са напълно нормални за климатик, преминаващ през режим на размразяване.

Направете правилния избор

Не подценявайте избора на климатик, особено когато става въпрос за студените месеци от годината. Висококачественият климатик ще може не само да осигури и поддържа желаната температура, но ще ви позволи и да се насладите на понижени сметки за ток поради ниската консумация на електричество.

Проверете внимателно характеристиките на климатика и съобразете възможностите му с Вашите очаквания. В повечето случаи, дори първоначалната инвестиция за качествен климатик да е по-висока, в дългосрочен ще си заслужава поради многобройните предимства.

Ако не сте сигурни относно това какъв е правилния избор за климатик през зимата, свържете се с нас и ни позволете да помогнем. Нашите опитни специалисти ще могат да Ви насочат в правилната посока и да Ви предложат допълнителна информация.

Разгледайте също:

Как да изберем климатик

Как да използваме климатика през лятото

Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик

Как климатикът работи най-икономично