Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как да изберем климатик за охлаждане

27.04.2023

Какъв тип климатик за охлаждане е най-подходящ

Инверторен, стенно разположен климатик, ще е оптималното решение за охлаждане на жилищни пространства.

Рабира се, можете да се възползвате и от мобилен климатик, ако имате нужда да охлаждате различни помещения.

В повечето случаи, клиентите предпочитат да монтират два климатика, вместо да пренасят постоянно мобилна климатична система.

Колко мощен климатик за охлаждане да изберем

За да изчислите правилно мощността на климатика трябва да отговорите на няколко въпроса.

  • Има ли вариант да използвате тези климатици и за отопление на помещенията?
  • Колко голямо е помещението, което искате да охлаждате?
  • Каква е дограмата в помещението?
  • На кой етаж се намирате?
  • С какво изложение е помещението?
  • Има ли положена вътрешна или външна изолация?

Това са стандартни въпроси при избора на всякаква климатична система, без значение дали предимно ще се използва за охлаждане или отопление.

Първият от тази серия въпроси е от изключителна важност, понеже ще насочи по-тясно избора ви. В единия вариант ще са необходими, малко по-мощни климатици, които все пак да могат да затоплят вашето помещение при нужда.

Ако все пак не смятате да използвате климатиците изобщо като вариант за отопление, ще можете да подберете климатични инсталации с по-ниска мощност. Това е така понеже климатиците само за охлаждане се натоварват по-малко, следователно не им е нужен резерв от мощност.

Винаги можете да се посъветвате с нашият наръчник за избор на климатик. Там ще откриете схеми за смятане на мощности, и други съвети.

Какъв енергиен клас климатик за охлаждане да закупим

Винаги се препоръчва по-високият енергиен клас. При отопляване на помещението вашата телесна температура и другите електроуреди малко или много помагат да се достигне желаната температура. При климатик само за охлаждане, това не е така, дори има обратния ефект, затруднява неговата работа. Затова при климатиците за охлаждане е още по-препоръчително да се подбират устройства от висок енергиен клас. Все пак това устройство ще работи през по-голямата част от деня и е важно да не завишата сметките ви за електроенергия. Хубавото е, че дори по-бюджетни модели имат висока енергийна ефективност при охлаждане. Остава само да се посъветвате със специалист за точният климатик за вас.

Съвети за експлоатация на климатик за охлаждане

Най-често избираните климатици за охлаждане за дома са стенно монтирани. Според помещението трябва внимателно да прецените къде точно ще се монтира устройството.

 

  • Внимателно подбирайте мястото за монтаж на климатика

 

Ако стаята е твърде продълговата и климатикът е монтиран в единият край, то може да се получи температурна разлика в отсрещния край на стаята. В такъв случай или се подбира по-мощен климатик, или се монтира някъде в средата на помещението. Екипът, който е дошъл да монтира климатика ще ви посъветва за най-подходящото място спрямо целите ви.

 

  • Не поставяйте твърде ниска температура

 

Повечето хора смятат, че ако нагласят термостата на тяхното устройство на по-ниска температура, то ще охлади помещението по-бързо. Това не е съвсем вярно. По-добре е да усилите степента на вентилатора ако има такава възможност. В противен случай, просто оставете устройството само да достигне комфортна температура. Ако го нагласите примерно на 15 градуса, единственото което ще постигнете е по-бързо навъртане на ток, а не по-бързо охлаждане.

 

  • Посоката на духане на климатика за охлаждане да е насочена към тавана

 

Стандартните настройки на климатиците са да разпръскват въздуха надолу. Ако обаче използвате климатика за охлаждане е по-добре да настроите перата да разпръскват студения въздух нагоре. По този начин той по-бързо ще измести топлият въздух в помещението и ще охлади. Освен това, ще намалите риска от истиване. Тъй като често хората не осъзнават когато стоят точно под студената струя въздух и после изпитват схващания в гърба или врата.

 

  • Винаги подбирайте устройство с малко по-висока мощност от необходимата

 

Мощността, която е необходима за охлаждането на едно помещение зависи от много фактори. Когато се консултирайте със специалист, той обикновено ви препоръчва мощност малко над пресметнатата като необходима. Това се прави с цел олесняване работата на климатика. По този начин се гарантира, че устройството ще може сравнително бързо да достигне желаните градуси, и ще може да ви служи по-дълго време, без необходимост от ремонти! Ако един климатик работи почти през целият ден и използва цялата си мощност, нормално неговият агрегат да има нужда от ремонт и обслужване по-често.

 

  • Навременната профилактика е задължителна

 

За да си подсигурите дълги години на експлоатация на вашият охлаждащ климатик е необходимо своевременно и коректно да извършвате профилактика. Обикновено фирмата, която е изпълнила монтажа, може да ви предложи и посещения за профилактика. Те най-често са веднъж годишно, като при тях се оценява цялостното състояние на климатика, почистват се филтрите преглежда се нивото на фреон и прочие. Важно е филтрите да бъдат почиствани редовно, защото това улеснява работата на климатика, а от своя страна това намаля и разхода на електроенергия.

Заключение

Измерете помещението си. Помислете внимателно какво точно искате да постигнете с монтирането на климатична система и пресметнете бюджета си. След това се консултирайте със специалист и ако сте доволни направете избора си.

Не забравяйте да извършвате своевременна профилактика на климатика и да следвате съветите за експлоатация, за да намалите разходите си за електроенергия до минимум.

Желаем ви успех при избора на климатик за охлаждане и ако се намирате в региона на Варна, можете да се възползвате от нашите услуги! Phoenix Klima е специалист в монтажа и търговията с климатици с дългогодишен опит и множество доволни клиенти. Работим както с домакинства, така и с търговски и промишлени обекти, като винаги се стараем клиентите ни да са максимално удовлетворени.