Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как да изберем климатик за отопление

Дистанционно на климатик за отопление
16.05.2023

Избора на климатик е от изключителна важност. Устройството ще ви служи дълго време и трябва да сте сигурни, че неговите параметри удовлетворяват напълно изискванията ви. Било то за енергийна ефективност, шум или дори дизайн на вътрешното и външно тяло на климатика.

За да вземете правилен избор трябва да си дадете отговор на няколко въпроса, както и направите някои изчисления. В следващите редове ще поговорим в конкретика какво да имате в предвид при избора си и как да сметнете мощността на климатика, от който имате нужда. Разбира се, при нужда експертите с удоволствие ще Ви посъветват допълнително.
Климатичните условия на вашия район и влиянието им върху избора на климатик за отопление
Климатичните условия, в които вашият климатик ще трябва да отоплява помещенията са от голямо значение.

Ако живеете в район с по-ниски температурни по време на отоплителния сезон трябва да се подсигурите с климатик с по-висока мощност.

Освен това трябва да обърнете внимание и на диапазона с работни температури на климатика. Ако температурите във вашият район падат до -20 през зимния период вашият климатик трябва да може да работи изправно при толкова ниски температури. Имайте в предвид, че много от климатиците предоставяни на пазара работят в диапазона (-15° до +24°). При по-ниски температури те влизат в режим на размразяване по-често. От своя страна това повишава сметките ви за електроенергия.

Обърнете внимание и на влажността на въздуха. Тя също има влияние през студените месеци. Колкото по-висока е тя, толкова по-често ще се налага размразяване на климатика. Всеки климатик има функцията за размразяване. Въпроса е колко често ще се налага на устройството да влиза в този режим.

Няколко бюджетни предложения от марката GREE:

И тъй като марката няма славата на Mitsubishi, например, ви представяме и оценката на експертите за климатиците GREE.

Параметри на имота и избора на климатик за отопление

Винаги трябва да имате в предвид параметрите на имота си или на отделното помещение, което искате да отоплявате.

Какво имаме в предвид под “параметри на имота”:

  • Тип на дограмата
  • Наличие на вътрешна изолация
  • Външна изолация
  • Изложение
  • Етаж
  • Тип на имота (къща, апартамент)

Най-важният параметър, разбира се е кубатурата на помещението.

Мощност Кубатура
5 000 BTU 32m³
7 000 BTU 40m³
9 000 BTU 52m³
12 000 BTU 70m³
14 000 BTU 80m³
18 000 BTU 104m³
24 000 BTU 140m³

Параметри на климатика за отопление


Енергийна ефективност и най-икономичните климатици за отопление

След като вземете в предвид параметрите на вашето жилище, както и метеорологичните особености на района е време да вземете в предвид и характеристиките на устройството от което имате нужда.

В последните години, основна характеристика е енергийната ефективност. Оценките на уредите с различен клас на енергийна ефективност позволява по-лесно оценяване на различните предложения на пазара.

Климатик с енергийна ефективност от най-висок клас (A+++) изисква по-висока първоначална инвестиция, но пък се изплаща в бъдещето. Това са най-икономичните климатици за отопление, от гледна точка на консумация на електроенергия.

Ще трябва внимателно да прецените енергийната ефективност на устройствата, заедно с определения бюджет.

Индекс за енергийна ефектвиност при отопление SCOP

SCOP е индекс на енергийна ефективност на климатичната система в режим на отопление. Възможно е да имате два климатика от енергиен клас A++, но един от тях да е със SCOP индекс от 4.6 а вторият 5.0. Това би означавало, че вторият климатик е малко по-добър от предния, макар и да са в един и същ енергиен клас. При това положение, ако разликата в цената е пренебрежима, бихте подбрали климатика със SCOP индекс за енергийна ефективност при отопление 5.0.

Ниво на шума

Ако става въпрос за покупка на климатик за отопление в жилищен блок, може би трябва да имате в предвид и шума на външното устройство. Това ще Ви спести ненужни дразги със съседи.

Шума на вътрешното тяло пък може да попрежи на спокойния сън ако климатика се използва в спални помещения.

Добре е да сравните шумо замърсяването на климатиците. Измерено е в децибели и е описано в документацията на климатика.

Екстри на вашият климатик за отопление

Новите технологии и свързаността на уредите позволяват внедряването на всевъзможни екстри при климатиците.

Важно е правилно да направите преценка от кои екстри наистина имате нужда, за да не плащате допълнително за екстри, които няма да използвате. Ако климатик, който се избрали е на една и съща цена с друг, но има повече екстри, вземете него, но не плащайте допълнително за опции, от които нямате нужда.

Екстри на модерните климатици:

  • Wi-Fi свързаност
  • Bluetooth свързаност
  • Сензори за присъствие
  • Допълнително осветление
  • Специализирани апове за смартфон
  • Система за пречистване на въздуха
  • Система за контрол на влажност на въздуха
  • Както и много други.

Бюджет при избор на климатик за отопление

Всеки производител има широка гама от климатици подходящи за почти всяка ситуация. Все пак ако се насочим към най-добрите климатици на пазара, те често са извън бюджета на повечето домакинства.

Важно е да определите бюджета си предварително и да съобразите избора си с него. Това, че можете да отделите малко повече не винаги означава, че климатика ще ви предостави много по-добри параметри. Широкото разнообразие на пазара може да ви завърти във водовъртеж от постоянно повишаване на бюджета малко над предходния.

Посъветвайте се с професионалист, ако той изрично не предложи леко завишаване на бюджета, може би такова просто не е наложително.