Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как се прави пълна поддръжка и профилактика на климатика

поддръжка на климатик
23.02.2023

Със смяната на сезоните или повишаването или понижаването на температурите, надеждните климатици стават все по-важни за комфорта у дома или в офиса. Въпреки това, както всеки друг домакински уред, климатикът изисква редовна поддръжка и грижи, за да функционира ефективно и надеждно.

В тази статия ще обсъдим как да направите пълна поддръжка и профилактика на Вашия климатик. Ще разгледаме  какво можете да направите самостоятелно и кога трябва да се обадите на професионалист, ще обсъдим защо тези процедури са ключови и ще ви посъветваме колко често е добре да извършвате профилактиката.

Kак се прави профилактика на климатик?

Когато става въпрос за профилактика и поддръжка на климатик е важно да включите няколко ключови компонента.

Почистване на климатици

Въпреки че някои задачи по поддръжката изискват опит от професионалист, има няколко процеси, които можете да извършите сами, за да поддържате Вашия климатик в добро работно състояние.

Почистването на климатика е една от задачите, които можете да извършите в домашни условия без професионална помощ.

Почистване на филтър

Процедурата е насочена предимно върху въздушният филтър. Тази част климатика е отговорна за филтрирането на прах, мръсотия и други отпадъци от въздуха, който циркулира в дома ви. С течение на времето филтърът може да се запуши, намалявайки ефективността на Вашето устройство и увеличавайки разходите за енергия.

Препоръчва се редовно почистване на филтъра, като честотата на дейността зависи от употребата. Имайте предвид, че някои филтри могат да се почистват и използват повторно, докато други трябва да се сменят изцяло. Проверете инструкциите на производителя, за да определите правилния график за поддръжка на Вашия въздушен филтър.

Почистването на филтъра на климатика е сравнително проста задача, която може значително да подобри работата на Вашето климатично устройство. Преди да започнете да почиствате филтъра, уверете се, че модулът е изключен. Това ще предотврати злополуки или повреда на уреда, докато почиствате.

След като намерите филтъра на климатика, внимателно го отстранете от модула. Някои филтри се плъзгат навън, докато други може да изискват отвиване или премахване на капака. Проверете състоянието на филтъра, за да определите дали трябва да бъде почистен или сменен. Ако е видимо замърсен и задръстен с прах и отломки, трябва да се почисти.

Можете да почистите филтъра по различни начини в зависимост от вида на филтъра, който имате. Някои филтри могат да се мият с вода, докато други трябва да се почистват с прахосмукачка. Проверете инструкциите на производителя, за да определите подходящия метод за почистване за Вашия филтър. Ако миете филтъра, не забравяйте да използвате нежен препарат или сапун и избягвайте използването на гореща вода, която може да повреди някои филтри.

След като сте почистили филтъра, оставете го да изсъхне напълно, преди да го инсталирате отново в модула за обработка на въздух. Това ще предотврати навлизането на влага в климатика и причиняването на повреда.

Внимателно поставете филтъра обратно в устройството и се уверете, че филтърът е правилно поставен. След като сте инсталирали отново филтъра, включете климатика и се уверете, че работи правилно.

Почистване на кондензаторни намотки

Освен филтъра е добре да почистите и намотките на кондензатора. Те са отговорни за преноса на топлина извън Вашия дом. С течение на времето намотките могат да се задръстят с мръсотия и отломки. Щом това се случи, климатикът е принуден да използва повече енергия за достигането на желаните температури, а ефективността му драстично намалява.

Препоръчително е регулярно да проверявате дали кондензаторната намотка е замърсена. Ако забележите, че има видими натрупвания на мръсотия и прах, отстранете ги. Може да се наложи да използвате специализиран препарат за почистване на намотки, който обикновено се предлага в магазините за хардуер, за да премахнете упоритите замърсявания и отломки. След като намотките са почистени, включете отново захранването и проверете дали устройството работи правилно.

Проверка на дренажа

Климатичните модули произвеждат конденз, който обикновено се отвежда навън през тръба. Ако дренажната тръба се запуши или повреди, водата може да се натрупа обратно в дома Ви, причинявайки щети и създавайки среда за размножаване на мухъл и плесен.

За да проверите дренажа, намерете дренажната тръба от външната страна на Вашия дом, близо до климатика. Уверете се, че тръбата не е запушена или повредена и че водата тече свободно. Ако тръбата е запушена, използвайте тел или друг инструмент, за да отстраните запушването. Ако тръбата е повредена, може да се наложи тя да бъде заменена я с нова.

Ако профилактиката или поддръжката изискват електрическа намеса или пък поправка на специфичен проблем, тогава би било редно да се доверите на специализиран експерт.

Защо профилактиката на климатик е нужна?

Редовната профилактика и поддръжка на климатика може да помогне за предотвратяване на повреди, да удължи живота на устройството и да гарантира, че климатикът работи с максимална ефективност. Всичко това води до намаляване на разходите за енергия, а може да Ви спести и скъпи ремонти.

Пренебрегването на поддръжката може да доведе до мръсни филтри, запушени намотки и други проблеми, които могат да намалят ефективността на климатика и да увеличат износването на уреда.

Кога се прави профилактика на климатик

Честотата на профилактика и поддръжка на климатика може да варира в зависимост от климатичната система, климата и колко често се използва климатикът. Въпреки това, като общо правило, се препоръчва да се извършва поддръжка на климатика поне веднъж годишно, в идеалния случай преди началото на летния сезон, когато климатикът се използва най-често.

Някои производители на климатици препоръчват по-честа профилактика, например на всеки шест месеца, особено за по-новите модели. Важно е да проверите инструкциите на производителя или да се консултирате с професионалист, за да определите препоръчителния график за поддръжка за Вашето конкретно устройство.

Каква е цената за профилактика на климатик?

Но колко струва профилактика на климатик?

Истината е, че ако изберете да се доверите на специалист, цената ще бъде различна, в зависимост от избора на партньор. Освен това, различните видове профилактики или услуги, свързани с поддръжката, вероятно ще бъдат с различно ценообразуване.

Най-общо казано, цената за профилактика и поддръжка на климатик си струва инвестицията, тъй като в дългосрочен план, тя води до значителни спестявания. Откривайки специфичен проблем навреме или пък извършвайки навременна профилактика обикновено води до подобряване на общото представяне на устройството. По този начин Вие можете да се насладите на по-ниски сметки за ток, както и да сте спокойни, че няма да се налага в близко бъдеще да сменяте климатика с нов или пък да инвестирате в скъпи, нови части.

Изберете надежден партньор

В заключение, редовната поддръжка на климатика е от съществено значение, за да се гарантира, че Вашият климатик работи ефективно и надеждно. Въпреки че някои задачи по поддръжката изискват опит от професионалист, има няколко задачи, които можете да извършите сами, за да поддържате вашия климатик в добро работно състояние.

В този случай, нашата услуга по абонаментна поддръжка на климатици е сред предпочитаните варианти от частни и корпоративни клиенти. Оставете тези задача на експертите. Доверете се на нашия опитен и сертифициран екип. Ние гарантираме безупречно качество, професионализъм и бързи реакции.

Разгледайте също:

Как да използваме климатика през зимата

Как да изберем климатик

Как климатик работи най-икономично

Каква е разликата между инверторен и хиперинверторен климатик