Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

AC или DC компресор да търсим при избора на климатик

07.07.2024

Днес ще поговорим за още един фактор, който трябва да вземете в предвид, когато правите избор на климатик за дома или офиса. (Ето и нашето ръководство за ибод на климатик) А именно, какви са предимствата и недостатъците на AC компресорите и DC компресорите.

И двата типа компресори се срещат при инверторните климатици, но може би единият от тях е по-добър… Нека разберем.

Предимства и недостатъци на AC компресорите

Климатиците снабдени с AC компресори работят с постоянна мощност. Захранват се от мрежата в домовете ни и работят при една и съща честота. Тоест с една и съща сила, без значение от условията.

При този начин на работа, когато се достигнат желаните температури в помещението AC компресорите трябва да се изключат напълно. След като температурата надвиши или спадне под желаните градуци, AC компресора се пуска отново и работи до достигане на желаната температура.

Това всъщност е основният недостатък на този тип компресори. Поради това постоянно пускане и спиране, енергийната ефективност на AC компресорите е по ниска! За сметка на това обаче пък тяхното устройство е по-просто, което води до по-малко възможни повреди, както и по-ниска цена на климатиците с AC компресор.

Предимства и недостатъци на DC компресорите

От друга страна, DC компресорите са снабдени с регулатор на честотата на тока преди компресора. Захранването от мрежата преминава през регулатора и от там към компресора. DC компресорът може да работи на различни честоти, тоест с различен интензитет и сила, в зависимост от това, какво се изисква от него.

Тоест, климатикът с DC компресор може много по-прецизно да поддържа желаната температура в помещението, като просто намалява и увеличава силата, но без да се изключва и включва. Това значително повишава енергийната ефективност и в зависимост от режима на работа може да бъде до 50% по-ефективен.

Преобразувателя на тока, в допълнение с други елементи, прави устройството на този тип климатици по-сложно. Следователно възможностите за повреда са повече. Освен това и цената на устройствата е по-висока.

Въпреки този недостатък, поради енергийната си ефективност, климатиците с DC компресор се предпочитат.

Заключение

Ако търсите климатик за отопление и охлаждане на дома или офиса, който искате да ползвате в голяма част от денонощието, и да ви служи вярно дълги години търсете инверторен климатик с DC компресор.

Екипът на Phoenix Clima е винаги на разположение. Ако имате нужда от помощ при избор на климатик, монтаж или профилактика на климатична система, ние сме на среща!