Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как да отстраним неприятна миризма от климатика

01.03.2024

Климатиците са сред любимите ни уреди, особено в крайно горещите летни дни. Често ги използваме и през зимата, за поддържане на температурата у дома. С времето нашият климатик може да започне от отдава една неприятна миризма, често сравняване с тази на мухъл. Причинител на тази миризма може да бъде наистина мухълът, влагата или натрупва прах по филтрите. Важно веднага щом усетите подобен натрапчив мирис, да се вземат мерки. Това ще предотврати повреди по климатика, както и ще намали рисковете за здравето, последвани от прекомерното вдишване на замърсен въздух. Ето няколко начина да решите проблема с миризмата от климатика.

Редовната профилактика и почистване

Няма по-добър начин да предотвратим неприятната миризма от климатика от редовното му почистване и профилактика. Повечето сервизи предлагат регулярна услуга, но ако решите да не се доверите на техниците, трябва поне самите вие редовно да почиствате зоните, до които имате достъп.

Изключете климатикът и прекъснете захранването до него, като извадите захранващият кабел от контакта. Повдигнете предният капак, за да достъпите филтрите на вътрешното тяло. Извадете ги по указаният на тях начин и ги измийте с гладка вода и малко течен сапун. След това ги оставете да изсъхнат на слънце. Не ги сушете със сешоар или нещо подобно, така дори бихте предизвикали появата на неприятна миризма.

Докато филтрите съхнат, вземете четка и прахосмукачката. С четката внимателно отстранете натрупаният домашен прах от ребрата на топлообленника, намиращ се под филтрите на климатика. Дръжте прахосмукачката под движещата се четка, за да събере повечето прах, който ще отстраните.

Повтаряйте тази процедура поне веднъж в месеца, но се възползвайте и от услугите на специалисти за качествено и цялостно почистване на системата, поне веднъж годишно. Професионалистите ще могат да разглобят повече от елементите и ще достигнат до места, където вие не бихте могли. Освен това те разполагат и с инструменти и препарати, който вие най-вероятно не използвате.

Проверка за мухъл

Климатикът предоставя идеална среда за образуване на мухъл, особено ако има проблем в системата за отвеждане на конденза, което може да допринесе за повишаване на влажността, от там и за по-благоприятни условия за мухъла.

Проверете внимателно ъглите и отворите на климатика си за черни или зелени петна. Ако забележите подобни натрупвания използвайте смес от вода с малко оцет или вземете специализиран препарат против мухъл. Напръскайте мястото и избършете старателно след няколко минути.

Важно е да оставите капакът отворен и филтрите извадени, докато третираното място не изсъхне напълно.

Добра идея е да разгледате за евентуални причини, мухълът да се образува.

  • Влажно време
  • Висока влажност на въздуха в стаята
  • Теч по стената зад или над климатикът
  • Повреда в отводнителната система на климатика
  • Скорошно замръзване на топлообменника

Някои от тези фактори ще се нуждаят от намесата на професионалист, който да отстрани повредата.

Пречистващи и Влагоабсорбиращи системи

Пречистващите системи за въздуха в помещенията ще намалят драстично предпоставките за образуване на мухъл в климатика ви, както и в други уреди или зони във вашия дом. Ако има постоянна повишена влажност в помещението, е добра идея да инвестирате в един качествен, електрически влагоабсорбатор. Някои климатични система разполагат с вградена такава функция, (или режим на работа на “Изсушаване” на въздуха) като Midea All Easy Pro Nordic или Mitsubishi Electric MSZ-EF35VGKS / MUZ-EF35VG от нашият каталог. Инвестицията в един такъв апарат, може да ви спести главоболия и средства в бъдеще.

*Разполагаме с множество модели с подобни функции, за повече информация не се колебайте да се свържете с нас.

Пречиствателите на въздух от домашен прах и други замърсители също биха намалили шансовете за образуване на мухъл и неприятни миризми в климатици и други уреди. Те също така биха спомогнали за контрола на някои алергии. Бъдете внимателни при избора и употребата на пречистватели и влагоабсорбатори. Съобразете избора си с реални данни за влажността на въздуха в стаята, не ги оставяйте пуснати постоянно и наблюдавайте как ви се отразява на вас самите!

Хора с алергии или различни кожни заболявания могат да се повлияят от прекомерното изсушаване на въздуха.

Настройки на климатика

Някои настройки на климатика също могат да ви помогнат да предотвратите или намалите неприятните миризми. Както споменахме по-горе, някои уреди разполагат с настройка за изсушаване на въздуха, или изсушаване на вътрешното тяло. Също е важно да съобразите температурните разлики с въздуха навън и желаната температура в дома си. Особено ако той не е добре изолиран. В противен случай температурната разлика ще доведе до повече конденз, от там повече влага и така, по-голям шанс за образуване на мухъл. Вдигайте или намаляйте температурата плавно, за по-добър ефект и сами ще намерите златната среда.

Използване на различни ароматизатори и подобни

Употребата на различни ароматизатори или вещества, които поглъщат лошите миризми би ви изиграло лоша шега. Те не са нищо повече от временно решение, и ако разчитате на тях твърде дълго, може да влошите ситуацията си.

Можете да използвате активен въглен, примерно, за намаляне на неприятните миризми, но се фокусирайте върху откриването и отстраняването на проблема, а не върху неговото прикриване.

Запазете час за професионална профилактика

Регулярната профилактика от хора с опит е от голямо значение. Възползвайте се от професионално почистване и технически преглед на климатика поне веднъж годишно. Това ще ви подсигурни безпроблемно и дълго да се радвате на вашият уред, без да се притеснявате за негативни ефекти от замърсен въздух в помещението или лоши миризми.

Лошият мирис от климатика може да бъде не само неприятен, но и потенциално опасен за здравето. Не отлагайте решаването на проблема. Следвайте тези съвети и не се колебайте да потърсите услугите на специалисти, когато вашите познания и умения не са достатъчни да се справите с проблема!