Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

За и Против Мобилните Климатици

02.08.2023

Какво е мобилен климатик

Мобилните климатици са климатични системи без така нареченото “външно тяло”. При тях компресора се намира в основното тяло, тоест заедно с вас в стаята. Мобилните климатици имат много по-лесен монтаж и лесно могат да бъдат преместени от стая в стая или направо да ги вземете с вас на вилата.

Как работят мобилните климатици

Някой модели разчитата на циркулацията на въздуха през филтри с охладена течност. Обикновено тези уреди са снабдени с контейнер с вода, в който се поставя допълнителен охладител. Подобен на тези, които ползвате в хладилни чанти.

Циркулацията на въздуха от стаята през филтрите и охладената вода допринася за охлаждане на помещението.

Тези устройства се рекламират като климатици, макар че, лавират по ръба на понятието. Все пак, имат ниска консумация на електроенергия и макар да не са особено ефективни в горещините, могат да намалят температурата с някой и друг градус в добре изолирани помещения.

Други модели разчитат на охладителен агент (фреон), но нямат външно тяло. Тези устройство обикновено имат въздуховод, който трябва да прокарате навън. Обикновено през малък прозорец, или специални отвори подобни на въздуховодите на ширма в кухнята ви.

Тези устройства засмукват топлината и влагата от стаята, охлаждат въздуха и го връщат обратно в стаята. Излишната топлина и влага бива изтласкана по въздуховода навън от помещението, затова и е важно да сте насочили въздуховода далеч от вашата обител.

Плюсове и минуси на мобилните климатици

Нека накратко да изложим най-изявените плюсове и минуси при мобилните климатици. Една съпоставка спрямо тези показатели може да ви помогне в решението, дали наистина имате нужда от мобилен климатик.

Плюсове на мобилните климатици

  • Отстрнява неприятни миризми
  • Някои модели ползват, като охладителен агент, само вода и лед;
  • Не изискват монтаж и пробиване на стени;
  • Лесно се местят от едно помещение в друго;
  • Компактни размери, могат да се ползват при излет в карави, бунгала и др.;
  • Не се изисква толкова честа профилактика;
  • Филтрите могат да се мият.

Минуси при мобилните климатици

  • Шумни устройства са - бъдете внимателни и проверявайте децибелите за шум изписани на опаковката, преди за закупите мобилен климатик;
  • Не са енергийно ефективни - Рядко ще намерите мобилен климатик от енергиен клас “А”;
  • Нужен е отвор за отвеждане на горещия въздух - ако нямате подходящ прозорец, може да се откажете да ползвате климатика в това помещение;
  • Мобилните климатици не са подходящи за големи помещения - тогава и климатика ще е огромен, а това ще ви демотивира да го местите.

Кой може да има нужда от преносим климатик

  • Хора, които често сменят квартири и искат да подсигурят някакъв метод за охлаждане на поне едно помещение;
  • Охлаждане на каравана, кемпер, бунгало, фургон и други;
  • За малки офиси и магазини до 40 кв.м, които и без друго не се ползват целодневно или дори често;

Подходящи ли е мобилен климатик за отопление

Не, мобилните климатици не се препоръчват за отопление. При повечето устройства от този тип е равносилно да си включите обикновена печка в стаята. Мобилните климатици са просто компактно решение за бързо охлаждане на малко помещение в големите летни жеги. Тези устройство рядко ще ви доставят енергийна ефективност, стабилност, удобставо, тишина и прочие.

Заключение за портативен климатик

Портативните климатици са устройство създадени да ви служат в няколко “инцидентни” условия. Те не са уред, на който изцяло да разчитате за охлаждането или пък отоплението на дома си.

Мобилните климатици могат да ви бъдат спасителен пояс в летните жеги, когато просто нямате възможност да монтирате стандартен климатик.

Идеални са за няколко дни на вилата или на излет с караваната. Могат да ви спасят от високите температури в онези наистина горещи летни, когато сте на квартира или просто в едничката стая, която не се планирали като офис но сега Ви се налага да работите в нея.

Не казваме, че от подобни устройства няма полза! Напротив! Но просто трябва да се намирате в специфични условия, за да имате нужда от мобилен климатик и при всяко друго положение, ще ви се препоръча монтирането на стандартна климатична система.