Адрес:
ул. "Топра Хисар" № 14
Работно време:
Понеделник - Петък 900 - 1800 ч.
Телефон:
+359 885 605 370

Как да разберем че климатикът ни има нужда от фреон

24.08.2023

Съвременните климатици са невероятно полезни за поддържане на комфортни условия в нашите домове. Въпреки това, както всяка друга технология, те изискват редовна поддръжка и внимание.

Един от ключовите елементи, които поддържат оптималната функционалност на климатика, е нивото на фреон в климатика.

В тази статия ще разгледаме значението на фреона за правилната работа на климатика и как да разберем, когато нашият климатик има нужда от допълнително зареждане с фреон.

Ще обсъдим симптомите на ниско количество фреон и процесът на зареждане с фреон, за да можем да поддържаме ефективността на нашите климатици на оптимално ниво.

Какво е фреон?

Фреонът, известен още като охлаждащ агент, е химическо вещество, което се използва в климатични системи за охлаждане и отопление. Той помага на климатика да абсорбира топлината от въздуха в помещението и да я отведе навън, което осигурява желаната температура в стаята.

Какво прави климатикът когато няма фреон?

Когато климатикът няма достатъчно фреон, неговата ефективност и способност да регулира температурата значително намаляват. Това може да доведе до различни проблеми и неудобства.

Симптомите на малко фреон

Разбирането на симптомите на занижените количества фреон в климатичната система е важно, защото те дават индикация, че устройството ви може да не функционира с оптимална ефективност.

Ето по-подробно как може да разпознаете, че климатикът ви има нужда от допълнително зареждане с фреон:

  1. Намалена охлаждаща мощност
  2. По-чести стартирания и спирания
  3. По-дълго време за постигане на температурата
  4. Нестабилни температури
  5. По-високи разходи за електроенергия
  6. Замръзване на топлообменника
  7. Замръзване на крановете на външното тяло
  8. Обледяване на външното тяло

Нека да разгледаме всеки от факторите в по-голям детайл.

1. Намалена охлаждаща мощност

Ако забележите, че климатикът отнема по-дълго време да достигне желаната температура в стаята или не успява да я достигне изцяло, това може да бъде индикация за ниско ниво на фреон. Фреонът е този, който извлича топлината от въздуха в помещението и я извежда навън, за да осигури охлаждане.

2. По-чести стартирания и спирания

Ако климатикът се стартира и спира сам по-често от обичайното, това може да бъде в резултат от недостатъчно фреон. Когато нивото на фреон е ниско, системата работи с по-голямо усилие, за да поддържа желаната температура, което води до често стартиране и спиране.

3. По-дълго време за постигане на температурата

Когато фреонът е недостатъчен, климатикът може да отнема значително повече време, за да постигне желаната температура в стаята. Това означава, че ще изразходва повече време и енергия, за да създаде комфортни условия.

4. Нестабилни температури

Ако забележите, че температурата в помещението се променя нестабилно или има големи разлики между различните части на стаята, това може да бъде резултат от недостатъчен фреон. Системата не може равномерно да разпределя топлината или студа, когато количеството фреон не е оптимално.

5. По-високи разходи за електроенергия

Ниското ниво на фреон може да доведе до увеличени енергийни разходи, тъй като климатикът ще работи по-трудно и по-продължително, за да поддържа желаната температура.

6. Топлообменника на вътрешното тяло замръзва

Обикновено това се забелязва, чак когато от вътрешното тяло започне да тече вода. Ако забележете да прокапва вода от вътрешното тяло на вашия климатик, отворете капака и вижте топлообменника. Ако по него има скреж, най-вероятно се нуждаете от презареждане с фреон. (Разбира се има и други причини за замръзване на топлообменника.)

Ако няма скреж по топлообменника, вероятно има запушване по системата за отвеждане на конденза.

7. Замръзване на крановете на външното тяло

В повечето случаи когато замръзват и двата крана на външното тяло климатика е за презареждане с фреон. Има други причини поради, които може да замръзне само едният от крановете, като например замърсяване на филтрите на вътрешното тяло. Натрупване на прах по питите или друг фактор нарушаващ правилната циркулация на въздуха.

8. Замръзване на крановете на външното тяло

При по-голяма влажност на въздуха, ще забележите скреж по външното тяло. Това е нормално, и в такъв случай климатикът ви ще влезе в режим “Defrost”. Ако обаче обледяването продължи да се натрупва, това се счита за признак на липса на фреон в системата.

Оптимално налягане на фреона в системата

Ето най-често използваните типове фреон за битови нужди и приблизителното им налягане в системите. Спрямо тези данни може да прецените. Ако налягането е по-малко, значи липсва фреон в климатика.

Налягане на различните видове фреон

Тип фреон Налягане през лятото (bаr) Налягане през зимата (bаr)
R22 4-5 20-25
R407C 4-5 20-25
R410A 7-9 30-33
R32 7-9  30-33

Как се зарежда климатикът с фреон

Зареждането на климатик с фреон трябва да се извършва от професионалист, специализиран в климатични инсталации.

Ето какво обикновено включва процесът на зареждане:

  1. Проверка на нивото на фреон: Специалистът измерва наличието на фреон в системата, за да определи дали има нужда от зареждане.
  2. Използване на манометри: Манометрите се използват, за да се измери налягането в системата, което е важно за определяне на правилното количество фреон.
  3. Добавяне на фреон: Ако се установи, че нивото на фреон е ниско, специалистът добавя точното количество фреон в системата, като следва производствените препоръки.
  4. Тестване на системата: След зареждането, климатичната система се тества, за да се увери, че работи правилно и достига желаната температура.

Познаването на симптомите на намалено количество фреон в климатика е важно за поддържането на ефективността на климатичната ви система.

Ако забележите някой от описаните проблеми е препоръчително да се обърнете към специалист по климатични инсталации, който да извърши необходимата диагностика и поддръжка на вашият климатик.

Зареждането на климатика с фреон е дейност, която трябва да се извършва от опитен техник, за да се гарантира оптималната работа на системата.